Een nieuw seizoen is hét moment om je kledingkast eens goed onder handen te nemen. Word je eigenlijk nog wel blij van de kleding die je in je kast hebt hangen? Heb je eigenlijk wel zo veel nodig? Of mis je misschien nog items voor het aankomende seizoen? En hoe houd je je kledingkast in het vervolg nou echt netjes? Het is tijd om je kledingkast eens goed onder handen te nemen en op te ruimen! En hoe kan dat beter dan met de Marie Kondo methode?
KonMari methode
De KonMari methode is een Japanse opruimmethode afkomstig van opruimgoeroe Marie Kondo. Die kun je misschien wel kennen van de boeken Opgeruimd! Spark Joy, Kiki and Jax en Opgeruimd! Op het werk en van de Netflix serie ‘Tidying Up with Marie Kondo’. Vooral de serie is een echte aanrader mocht je ‘m nog niet gezien hebben. En Kiki and Jax is een ontzettend leuk boek om samen met je kinderen te lezen!
Je ruimt met deze methode op per categorie in plaats van per ruimte en je ruimt ook op in een specifieke volgorde. De volgorde is: kleding, boeken, papier, komono (allerlei), sentimenteel. De categorieën gaan van makkelijk naar steeds moeilijker zodat je jezelf traint in het maken van keuzes.
Daarnaast kijk je bij de KonMari methode naar waar je blij van wordt en niet naar wat je nodig hebt. Je stelt jezelf de vraag: does it spark joy en maakt dus keuzes met je hart en op basis van gevoel. Wat daarnaast een heel bijzonder punt is, is dat je een visie maakt van je ideale leven voordat je begint met opruimen zodat je als het ware daar naar toe werkt en het je helpt met het maken van keuzes.
Je kledingkast opruimen volgens de Marie Kondo methode
Gemiddelde hebben Nederlanders zo’n 173 kledingstukken in de kast hangen. 50 daarvan blijven onaangeraakt, we gooien er jaarlijks zo’n 40 weg, maar we kopen er ook weer 46 nieuwe items bij. Best wel schokkende cijfers vond ik toen ik ze voor het eerst zag. Maar het kan ook zeker anders! En dat jij vandaag deze blog leest, geeft aan dat je daar zelf verandering in wilt brengen, heel goed bezig dus!
Het opruimen van je kleding heeft veel voordelen. Je leert je kledingstijl er beter door kennen, je weet beter wat je hebt, door het opruimen koop je daarna bewuster en je hebt daarna zelfs meer om aan te trekken. Dat laatste klinkt misschien een beetje gek, maar doordat je straks alleen nog maar je favoriete kledingstukken in de kast hebt hangen en overal blij van wordt, heb je dus meer keuze om in wat je kunt aantrekken en ben je dus minder tijd kwijt met het maken van die keuze.
De eerste stap naar een Marie Kondo-proof huis is dus je kledingkast opruimen. Misschien kijk je er behoorlijk tegenop, maar als je er stap voor stap doorheen gaat valt het reuze mee en uiteindelijk is het resultaat alle moeite waard! Hieronder lees je de 4 stappen voor een opgeruimde kledingkast.
Stap 1: Visualiseer je ideale kledingkast
Wil je het opruimen van je kledingkast deze keer echt goed doorzetten? Begin dan met het visualiseren van je ideale kledingkast. Maak een moodboard op papier of een Pinterest bord met kleding die het beste bij jou past en waar je jezelf het aller fijnst in voelt. Doe er ook een paar plaatjes bij van het mooi georganiseerde kledingkasten, dit werkt goed als stok achter de deur. Dit moodboard geeft je niet alleen de nodige opruim motivatie en een doel voor ogen, het helpt je ook met het maken van moeilijke keuzes.
Stap 2: Haal alles uit de kast
Nu je een doel voor ogen hebt is het tijd om aan de slag te gaan! Haal alles uit je kledingkast, ja echt alles, en leg het allemaal op een hoop neer. Het is fijn om alles per categorie te sorteren zodat je in de volgende stap de kledingstukken met elkaar kun vergelijken. Maak een stapel met bovenkleding, een met jurkjes, een met sportkleding etc.
Stap 3: Does it spark joy?
Nu je alles voor je op een hoop hebt liggen is het tijd om de kleding uit te kiezen die je wilt houden. Dit doe je door per subcategorie ieder kledingstuk op te pakken en jezelf de vraag te stellen: word ik hier blij van? Vind je het lastig om dat te bepalen? Pak dan je moodboard uit stap 1 er nog eens bij, past het kledingstuk hier bij? Vind je het alsnog lastig om keuzes te maken? Neem je top drie favoriete kledingstukken uit de stapel en vergelijk andere kledingstukken hiermee. Word je van een kledingstuk (bijna) net zo blij als van je top 3? Dan mag het blijven. Haalt het kledingstuk het echt niet bij je top 3? Dan kan het weg. Doe de kleding die je niet meer wilt dragen in een doos of zak om ze later te verkopen of weg te geven en leg de kleding die je wilt houden apart. Ga eerst alle kleding door voordat je begint met het inruimen van je kast.
Stap 4: Indelen van je kledingkast
Yes! Je hebt nu alleen nog maar kleding waar je echt blij van wordt en bent aangekomen bij de laatste stap van je kledingkast opruimen: het indelen van je kledingkast. Je kunt kleding het best per subcategorie bij elkaar opbergen. Houd alle broeken bij elkaar, hang alle jurken bij elkaar, maak een bakje voor sjaals en maak een la speciaal voor je sokken! Een van de meest bijzondere dingen van de KonMari methode is de vouwtechniek waarmee je kleding rechtop in de kast kan zetten. Door deze vouwtechniek toe te passen op t-shirts, broeken, topjes, truien en zelfs ondergoed en sokken toe te passen bespaar je veel ruimte in je kledingkast. Daarnaast zorgt deze vouwtechniek er voor dat je in een oogopslag kunt zien wat je hebt en blijft het ook echt netjes. Wil je de vouwmethode proberen? Bekijk dan dit filmpje. Jurken, rokken, bloesjes en tops met een zwierige en dunne stof kun je het beste ophangen. Door alles op een zelfde kledinghanger en van lang naar kort en van donker naar licht op te hangen ziet het er netjes uit.
Ik ben ontzettend benieuwd naar jouw opgeruimde kledingkast! Vergeet niet before/after foto’s te maken zodat je achteraf kan zien wat je hebt bereikt! Dit werkt ook heel goed als motivatie om het deze keer ook écht zo netjes te houden! Succes met opruimen!
Merel – Net Thuis
Ik ben Merel, ik ben 29 jaar en werk als KonMari consultant en opruimcoach in mijn bedrijf Net Thuis. Ik help anderen aan meer rust in hun huis, hoofd en leven door middel van het opruimen van hun huis. Dit doe ik onder andere met 1 op 1 opruimsessies en (online) cursussen. Daarnaast maak ik ook blogs en podcasts en inspireer ik jou via op Instagram om meer te leven met minder. Mijn doel is om heel Nederland aan het opruimen te krijgen zodat iedereen zich kan bezig houden met de dingen die er echt toe doen in het leven en waar ze gelukkig van worden.